Deelnemers editie 2020: van voetbal over skaten tot waterpolo

Dit zijn ze: de geselecteerde deelnemers van Social SportUp 2020. Via voetbal, basketbal, skateboarden, dans, zwemmen, waterpolo … werken ze aan een inclusieve en duurzame samenleving. Het gaat over:

  • Minor-Ndako Sport
  • Sport Your Dream (Kras Jeugdwerk)
  • Molenbeek Rebels Basketball
  • Boas vzw
  • De Kempense Voetbalacademie (Jeugdsportnet Zuiderkempen)
  • Sportspetters vzw
  • The Waterpolo Network
  • Skateboard Academy
  • Moving Ground
Moving Ground

Minor-Ndako Sport

Minor-Ndako biedt al 20 jaar opvang en begeleiding aan kinderen, jongeren en hun context in een problematische leefsituatie. Velen van hen zijn niet-begeleide minderjarige vluchtelingen: kinderen en jongeren die alleen in ons land aankomen, zonder ouders of familie. Sinds 2015 heeft de organisatie met Minor-Ndako Sport ook een sportief luik. Jongeren komen uit in sportteams die spelen in competitie én deelnemen aan officiële sportevents. De kernen van deze teams bestaan uit jonge vluchtelingen. Anderen jongeren of Brusselaars en Belgen kunnen hierbij aansluiten. Extern aangeworven trainers leiden wekelijks trainingen en wedstrijden, ondersteund door een voltijds sportcoördinator. De positieve identiteit van jongeren staat centraal: jonge vluchtelingen zijn hier in de eerste plaats talentrijke sporters, wat ze ook vaak waren in hun land van herkomst. Na 5 jaar bestaat Minor-Ndako Sport uit twee zaalvoetbalteams in de Brusselse competitie (BZVC) en twee loopteams in Brussel en Leuven. In seizoen 2017-2018 volgde een cricketproject. In de nabije toekomst starten nieuwe loopteams op in Aalst en Gent, en er zijn ook plannen om extra zaalvoetbalteams in competitie te brengen. Minor-Ndako is erkend door de Vlaamse Gemeenschap in het kader van de Integrale Jeugdhulp.

minor-ndako.be

Sport Your Dream (Kras Jeugdwerk)

Sport Your Dream geeft een impuls aan sportief talent. Jaarlijks volgen een tiental jongeren (15+) de opleiding tot City Coach (i.s.m. Buurtsport Antwerpen). Vervolgens worden zij, gedurende een jaar, intensief begeleid en opgevolgd door een professionele coach die werkt vanuit Kras Sport. Door de jongeren mee in te zetten in onze werking worden ze opgeleid om zelf sportieve activiteiten te organiseren op verschillende pleinen in de stad Antwerpen. De jonge sportcoaches brengen naast voetbal, ook andere sporten naar de pleintjes en zijn bovendien een rolmodel voor andere jongeren in de wijk.

www.krasjeugdwerk.be

Molenbeek Rebels Basketball

Molenbeek Rebels Basketball is een sociaal-sportieve praktijk voor meisjes die opgroeien in kwetsbare situaties. Via de passie voor basketbal werken ze aan de persoonlijke ontwikkeling en het empowerment van de meisjes. Elk meisje krijgt de kans om in te stappen in een traject op maat met doelstellingen rond talentontwikkeling, een engagement in de clubwerking, het behalen van een diploma of het verwerven van competenties buiten het onderwijs. Zo vullen ze hun rugzak met praktische en mentale vaardigheden om mee te nemen naar het dagelijkse leven. Centraal staan plezier, gelijkwaardigheid, communicatie, (zelf)reflectie, participatie en ownership.

www.molenbeekrebels.be

Boas vzw

BOAS is een zwemclub voor mensen met een beperking: van jong tot oud, van recreatieve zwemmer tot topzwemmer. BOAS heeft zwemclubs in Neder-Over-Heembeek, Meise, Elsene,  Gent, Kortrijk, Wingene en Roeselare. De organisatie streeft ernaar om de leden zo ‘normaal’ en zelfstandig mogelijk te laten zwemmen, zonder gebruik van hulpmiddelen. De missie van BOAS is dan ook om, via de zwemclub, de levenskwaliteit van iedere persoon met een beperking in de ruimst mogelijke zin te optimaliseren. BOAS is opgericht in 2004 door André Christiaens en Koen Van Landeghem, voormalig nationale trainers van de Belgische Paralympische zwemmers. Vandaag telt de club een 150-tal leden en draait uitsluitend op vrijwilligers. De meeste vrijwilligers hebben een achtergrond in het sporten en/of werken met mensen met een beperking.

www.boasvzw.be

De Kempense Voetbalacademie (Jeugdsportnet Zuiderkempen)

De Kempense Voetbalacademie is een samenwerkingsplatform voor voetbalverenigingen in de Kempense regio. Als bruggenbouwer bundelt de academie de krachten van talrijke vrijwilligers om alle jeugdspelers te begeleiden in sterke eigentijdse sportverenigingen. Vanuit de Kempense identiteit creëert de Voetbalacademie samen met experts en sterke partners de sportvereniging van de toekomst waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en zich kunnen verbinden. De Kempense Voetbalacademie is een initiatief van Jeugdsportnet Zuiderkempen.

www.jeugdsportnetzk.be

Sportspetters vzw

Zoveel mogelijk kinderen en jongeren een fijne, zorgeloze vakantie bieden, dat is de missie van Sportspetters vzw, een organisatie die 300 kinderen per week opvangt. Oorspronkelijk werden er enkel omnisportkampen gegeven, maar ondertussen worden deze gecombineerd met Frans, wetenschappen, ski en andere alternatieve activiteiten. De organisatie is actief in Beringen, Ham, Bolderberg en Zonhoven. Een sociale mix, met specifieke aandacht voor kwetsbare doelgroepen is één van hun doelstellingen. Door de drempels tot vrije tijd te verlagen, wil Sportspetters vzw een goed voorbeeld zijn voor andere organisaties en lokale organisaties.

www.sportspetters.be

The Waterpolo Network

Wist je dat waterpolo de ploegsport is waarin België de meeste Olympische medailles behaalde? Toen de sport nog in rivieren en meren werd gespeeld, behoorden we tot de wereldtop. Maar wanneer de sport naar zwembaden verhuisde, verloor België de connectie. Tijd voor een comeback! Dat wil The Waterpolo Network realiseren met Beachwaterpolo, een variant van het traditionele waterpolo maar op open water. Ze brengen de sport van het zwembad naar het grote publiek, en maken van een event een hele belevenis, ook voor de supporters. Via de sport tonen ze de beleidsmakers dat het de moeite is om te investeren in waterzuivering.

www.beachwaterpolo.com

www.thewaterpolonetwork.com

Skateboard Academy

Skateboardprojecten zijn een echte katalysator om sociale processen en veranderingen op gang te brengen. Skateboarden spreekt een divers publiek aan binnen alle lagen van de bevolking, en heeft allerlei positieve effecten voor de gezondheid, het zelfvertrouwen en de sociale vaardigheden van jongeren. Daarom is de Skateboard Academy opgericht, als een samenwerking tussen 3 verenigingen in Antwerpen (SBA Antwerpen), Gent (SBA Gent) en Wevelgem (Rampaffairz). Samen met onze partners trachten we de meest ideale omstandigheden te creëren waarbinnen kinderen en jongeren zich via het skateboarden kunnen ontwikkelen en verder kunnen sleutelen aan hun competenties.

skateboardacademy.be

Moving Ground

Moving Ground doet stadsjongeren podiumkunst maken voor een toekomst zonder drempels.
Jongeren tussen 10 en 14 jaar proeven van urban sports, dans, woordkunst, muziek en video en ontdekken zo hun talent. Het leidt toe naar een kamp van 2 weken in de zomer, waarin jongeren intensief samen werken aan een video. Voor jongeren tussen 14 en 18 jaar, wil Moving Ground een inclusief dansgezelschap oprichten in 2021. Voor 18 tot 30 jarigen, hebben ze al zo’n gezelschap. Door de drie leeftijdsgroepen krijgen jongeren een omkadering rond weerbaarheid, positieve identiteitsontwikkeling, verbindende communicatie en interculturele dialoog. Moving Ground bemiddelt bij andere organisaties zodat de jongeren meer kansen krijgen om (inclusief) te dansen, sporten en zich artistiek te ontwikkelen.

movingground.be